טיפול נפשי אונליין / טיפול מקוון e-therapy, e-counseling, cyber-therapy

טיפול נפשי אונליין / טיפול מקוון e-therapy, e-counseling, cyber-therapy

מאת: פז כלב קיסר, .M.S.W, מטפל פרטני, זוגי ומשפחתי

טיפול נפשי מקוון (online)

טיפול נפשי מקוון הוא כל טיפול נפשי שנמצא מחוץ לקונטקסט של טיפול המתרחש במפגש פיזי פנים אל פנים, ומוגדר כמפגש בין מטפל למטופל תוך שימוש בטכנולוגיה ממוחשבת לקיום התקשורת בין השניים.

הטיפול האינטרנטי נחשב למשאב חדש בעולם הטיפולי. הוא רב תכליתי, גמיש ועם פוטנציאל נרחב. לפיכך, הוא מאפשר למטופל להקל על חרדות, מצוקות ואתגרי החיים, ולשפר את ההתמודדות והצמיחה.   הטיפול באינטרנט, כמו כל טיפול רגיל, מטפח את הכוחות והעוצמות של המטופל כדי לשוב לתפקוד רגיל בחייו. השימוש הגובר באינטרנט, בעיקר על ידי הדורות הצעירים מבסס את ההשערה שבעתיד הקרוב יתרבה הביקוש לטיפול אינטרנטי ולייעוץ מקוון, במקביל להתפתחויות הטכנולוגיות בעולם.

האפקטיביות של טיפול אונליין

הקונצנזוס בתחום הטיפול היום, ובמיוחד בעידן שלאחר מגפת הקורונה, הוא שטיפול אונליין עובד.  הטיפול המקוון התקבל ומצא את מקומו כפלטפורמה יעילה ורלוונטית לטיפול נפשי בין הפלטפורמות הקליניות המסורתיות. גם קופות החולים (כמו לאומית, כללית, ומכבי) החלו לשלב טיפולי אונליין, במיוחד במהלך משבר הקורונה.

ישנו כיום גוף ידע נרחב בנוגע לטיפול מקוון, ממנו עולה כי לטיפול מקוון תוצאות חיוביות, הדומות לתוצאות המתקבלות מטיפול פנים אל פנים, ובמקרים מסוימים אף עולות עליהן.

אפקטיביות של טיפול תלויה מאוד בהקשר הספציפי – המטופל המסוים, המטפל המסוים, שיטת הטיפול, העיתוי ועוד.  בכדי לקיים טיפול מקוון באופן יעיל, חשוב שגם למטופל וגם למטפל תהיה אוריינטציה טובה דיה בעולם הטכנולוגי, אמון בסיסי ביתרונות של תהליך שנעשה מרחוק באמצעות האינטרנט, ויכולת מילולית טובה דיה.

יתרונות הטיפול המקוון

הטיפול המקוון יכול להקל על המטופל מבחינת נוחות ויעילות, מיידיות הטיפול, חיסכון בזמן הגעה, נגישות ללא תלות במרחק גאוגרפי, והתמודדות עם מוגבלות פיזית בניידות.

מחקרים מצביעים על כך שטיפול מקוון אף מעצים לעיתים את האפקטיביות הטיפולית ואת יכולת הריפוי, מכיוון שהמטופלים בטיפול המקוון לקחו אחריות גדולה יותר על עצמם ועל התקשורת עם המטפל, וחלקם אף דיווחו כי הרגישו בטוחים יותר להיות מטופלים ממרחק.

למרות החשש שהתערבות טכנולוגית עלולה להיות שטחית או מרוחקת, מחקרים מראים כי מטופלים רבים מדווחים על יצירת יחסי אמון ובניית יחסים משמעותיים עם המטפל בטיפול מקוון. מהמחקרים עולה כי רוב המטופלים באופן מקוון מדווחים על  שיפור משמעותי בהתמודדות עם קשיים כמו הפרעת אכילה, חרדה ודיכאון, ועל שיפור גדול במערכות יחסים אינטימיות וחברתיות.

סטינג

הטיפול המקוון (אונליין) מעניק לאנשים שלא היו מגיעים לטיפול סטנדרטי אפשרות ליהנות מטיפול מרחוק.  לאור מאפייניו הייחודיים, נדרשת תשומת לב למספר נושאים:

הלימה טכנולוגית- חשוב לוודא שהמטפל והמטופל מיומנים בפורמט הטכנולוגי (פגישת וידאו באמצעות סקייפ, זום, או תוכנות ייעודיות אחרות). מומלץ להתנסות במערכת עם משפחה וחברים לפני תחילת השימוש בטיפול.

יציבות – הקפדה על שעת הפגישה ועל משכה, שמירה על תנאים פיזיים מיטיבים כמו חלל פרטי ושקט, ויצירה של מערכת תקשורת אלטרנטיבית במקרה שהמערכת תקרוס, באמצעות שיחת טלפון או שימוש בפלטפורמת אינטרנט אחרת.

אתיקה ומקצועיות המטפל- הקפדה על האתיקה המקצועית הנדרשת בכל טיפול נפשי, במיוחד בהיבט הסודיות, ועל המקצועיות והניסיון של המטפל.

לפנייה להתחלת טיפול מקוון, או לשאלות, מוזמנים ליצור קשר לחצו כאן

ביבליוגרפיה:

Azy Barak, Liat Hen, Meyran Boniel-Nissim & Na'ama Shapira (2008) A Comprehensive Review and a Meta-Analysis of the Effectiveness of Internet-Based Psychotherapeutic Interventions, Journal of Technology in Human Services, 26:2-4, 109-160, DOI: 10.1080/15228830802094429

Cook, J.E., Doyle, C. (2002) ‘Working Alliance in Online Therapy as Compared to Face-to-Face Therapy: Preliminary Results’, Cyberpsychology & Behavior 5(2): 95–105.

Tantam, D. (2006). Opportunities and risks in e-therapy. Advances in Psychiatric Treatment, 12(5), 368-374. doi:10.1192/apt.12.5.368

Tantam, D. (2006c) The machine as intermediary: communication with a therapist via a machine. Advances in Psychiatric Treatment, 12


התקשרו עכשיו

By |2020-05-18T09:00:27+00:00מאי 18th, 2020|Uncategorized, טיפולים|0 Comments